Strategi Pemasaran: Taktik Pemasaran Menggunakan Influencer? Sejauh Manakah Keberkesanannya?

by Zaidah Nurqistina

Strategi Pemasaran

Sebagai seorang pengguna media sosial, pernahkah anda melihat ads atau iklan daripada influencer kegemaran anda mempromosikan sesuatu produk atau servis? Kami sangat yakin bahawa anda pernah terserempak dengan perkara ini. Tidak kira di Instagram, YouTube, Facebook malah di TikTok, platform-platform tersebut telah dibanjiri oleh strategi pemasaran yang digunakan oleh pemasar untuk menarik pelanggan baru supaya menggunakan produk atau servis mereka dengan menggunakan pengaruh daripada influencer media sosial. 

strategi pemasaran media sosial kylie jenner
Influencer Mega, Kylie Jenner mengiklankan produk FitTea di Instagram beliau.

Gambar diatas adalah salah satu contoh daripada ads atau iklan yang dilakukan oleh influencer untuk mempromosikan sesebuah produk. Kadang kala, ianya boleh dilihat dengan nyata, seperti gambar diatas. Tetapi, ia juga boleh dilakukan secara halus.

Taktik ini telah terbukti berjaya untuk membantu pemasar menarik lebih ramai pelanggan dan meningkatkan kesedaran jenama mereka. Hal ini adalah kerana majoriti masyarakat zaman ini banyak menggunakan media sosial dalam kehidupan harian mereka. Majoriti daripada masa mereka, setiap hari, dihabiskan dengan melayari media sosial. Maka tidak hairan lah jika strategi pemasaran ini mampu untuk menarik ramai pelanggan baru.

strategi pemasaran
Lambakan media sosial masa kini.

Adakah anda sebuah syarikat yang tertarik untuk mengupah seorang influencer untuk mempromosikan produk anda dan ingin ketahui lebih lanjut mengenai strategi pemasaran influencer? Ataupun anda adalah seorang influencer yang telah ditawarkan projek pemasaran daripada mana-mana syarikat dan ingin tahu lebih lanjut mengenai strategi pemasaran influencer? Teruskan membaca artikel ini dan dapatkan jawapan kepada setiap persoalan yang berlegar dalam pemikiran anda.

Pemasaran Influencer

Definisi

Perkara yang paling pertama yang anda pasti tertanya-tanya ialah apa itu strategi pemasaran influencer?

Strategi pemasaran influencer adalah sejenis strategi pemasaran yang boleh dikategorikan sebagai salah satu taktik utama dalam strategi pemasaran digital. Ianya sangatlah popular dan ramai ahli pemasaran masa kini memilih untuk menggunakan strategi pemasaran influencer berbanding strategi pemasaran digital yang lain. 

Namun begitu, walaupun dengan populariti yang tinggi, masih ramai ahli pemasaran di luar sana yang belum tahu atau arif tentang strategi pemasaran influencer. Ketahui lah bahawa ianya sangat merugikan buat ahli pemasaran yang tidak tahu akan strategi pemasaran ini. Keberkesanan taktik ini telah berjaya dibuktikan dalam pelbagai peristiwa dan mampu menjamin jenama untuk mencapai matlamat yang telah mereka tetapkan untuk bisnes mereka.  

Strategi pemasaran influencer
Strategi pemasaran influencer

Jika anda mahu mengetahui dengan lebih lanjut tentang perkara yang perlu dilakukan untuk mengaplikasikan strategi pemasaran influencer sebagai strategi pemasaran digital anda, perkara pertama yang anda perlu tahu ialah apa itu strategi pemasaran influencer.

Strategi pemasaran influencer merupakan kacukan antara alat pemasaran lama dan baru. Ia menggunakan idea dalam bentuk sokongan selebriti dan memasukkannya ke dalam kempen pemasaran moden berasaskan kandungan.

Strategi pemasaran influencer melibatkan kolaborasi antara sesebuah jenama dengan influencer untuk memasarkan produk atau servis yang disediakan oleh mereka. 

strategi pemasaran media sosial kylie jenner
Kylie Jenner mempromosikan teh detox di Instagram beliau.

Sesetengah kolaborasi yang dilakukan antara jenama dan influencer tidak begitu ketara dan mereka hanya bekerjasama untuk meningkat kan kesedaran jenama mereka.

Influencer

Kunci utama dalam strategi pemasaran influencer adalah influencer tersebut sendiri. Tanpa mereka dan pengaruh mereka, tidak mungkin strategi pemasaran digital ini akan menjadi.

Jenama perlu memastikan mereka memilih influencer yang tepat yang mampu menyampai kan mesej mereka dengan tepat kepada audiens mereka.

Influencer tidak sama seperti selebriti. Mereka boleh berada di mana sahaja, jadi sesiapa sahaja asalkan mereka mempunyai jumlah audiens dan pengikut yang besar di laman media sosial mereka ataupun laman web. Mereka terdiri daripada pelbagai aspek pekerjaan dan kehidupan. Sesetengah daripada mereka mungkin seorang jurugambar popular di Instagram seperti Theron Humphrey , keluarga di TikTok seperti Jason Coffee, malah mereka juga boleh jadi seorang guru sains yang kerap membuat eksperimen di YouTube seperti Joe Hanson

Dalam setiap industri oleh dikatakan terdapat ramai influencer, anda hanya perlu cari yang tepat untuk bisnes anda. Sesetengah daripada mereka mungkin mempunyai ratus ribuan jumlah pengikut, ada juga yang hanya mempunyai puluhan ribuan pengikut atau lebih kurang daripada itu.

Walaupun jumlah pengikut adalah penting, reputasi dan kredibiliti mereka juga adalah penting. Influencer yang sering menjadi go-to person oleh khalayak ramai adalah lebih baik kerana mereka lebih dipercayai.

Mempromosikan Perniagaan Menggunakan Strategi Pemasaran Influencer

strategi pemasaran influencer

Jenis Kempen Strategi Pemasaran Influencer

Terdapat pelbagai jenis kempen yang boleh diguna pakai oleh jenama dalam kerjasama mereka bersama influencer. Antaranya ialah:

1. Review yang di sponsor: dimana jenama memberikan influencer produk yang mereka ingin promosikan, dan influencer tersebut akan menggunakan produk itu dan memberikan review kepada audiens mereka.

Contoh sponsored review oleh Eka Syafiqah tentang Sobella Lip Matte

2. Video unboxing: video unboxing daripada influencer menerusi saluran YouTube ataupun Instagram live, mampu membantu untuk memberikan spotlight terhadap produk sesebuah jenama. Apabila produk sesebuah jenama itu didedahkan kepada penonton mereka, jenama boleh mendapatkan spotlight yang tinggi dengan kos yang rendah.

Contoh video unboxing daripada Justine

3. Mention di media sosial: dimana influencer akan kongsi post mengenai produk atau servis pemasar di media sosial mereka seperti Twitter, Facebook, Instagram atau Tiktok

strategi pemasaran influencer James Charles
James Charles mempromosikan dan mention UltraBeauty di Instagram beliau.

4. Mengadakan pertandingan atau memberi hadiah menerusi giveaway: pertandingan, giveaway dan peraduan adalah jalan yang terbaik untuk mendapatkan pendedahan jenama, menjana trafik dan meraih penglibatan daripada khalayak awam.

Bergantung kepada harga produk anda, anda boleh menyediakan bajet untuk sebuah giveaway beberapa produk anda setiap bulan kepada pemenang pertandingan ataupun berikan produk tersebut secara terus kepada influencer pilihan anda.

Sebaik-baiknya, hadiah yang anda mahu berikan kepada influencer dan pemenang ini hendaklah cukup lumayan untuk menggembirakan orang atau memberi akses awal kepada produk sebelum dilancarkan secara meluas.

Dari segi persaingan, cara mudah untuk mendorong lebih banyak penglibatan adalah dengan memasukkan arahan penglibatan sebagai syarat untuk memasuki pertandingan. Arahan penglibatan tersebut boleh jadi seperti:

 • Tag rakan
 • Like post
 • Follow
 • Repost atau kongsikan kandungan 
 • Mendaftar buletin
 • Cipta kandungan asli berdasarkan tema atau produk yang ditetapkan

Pastikan peraturan yang anda telah tetapkan adalah jelas dan telus untuk mengelakkan kekeliruan yang akan menghalang peserta daripada memasuki pertandingan anda, dan  pastikan tiada mana-mana peserta yang akan merasa tidak puas hati apabila pemenang diumukan kepada khalayak.

Contoh video giveaway daripada Melinda Fenves

5. Peletakkan kandungan: menulis artikel di blog atau laman web influencer

6. Gunakan kandungan daripada influencer untuk mempromosikan produk. Biasanya akan lebih berhasil untuk kandungan visual.

7. Hasilkan event, podcast atau video bersama influencer pilihan. Pastikan butiran mengenai kejadian tersebut di muat naik ke laman media sosial, blog pemasar dan digital outlet milik influencer tersebut.

Video gabungan yang dilakukan oleh HP dan Bretman Rock yang dimuat naik ke Youtube HP
Klip bersama HP yang dimuat naik oleh Bretman Rock ke Instagram beliau

Tiga Platform Media Sosial Utama Yang Diguna Pakai Oleh Influencer

Seperti yang kita semua tahu, terdapat pelbagai media sosial yang digunakan oleh masyarakat dewasa ini. Namun, untuk mendapatkan trafik dan engagement yang tinggi, pemasar perlu tahu platform manakah yang paling popular dalam kalangan khalayak, dan yang mana satu kah boleh membantu pemasar dalam mencapai objektif dan target mereka. 

Pada tahun 2020 ini, terdapat tiga laman media sosial utama yang sering diguna pakai sebagai platform untuk pemasaran, iaitu TikTok, YouTube, dan Instagram. Setiap platform tersebut mempunyai jutaan pengguna setiap hari, menjadikan ianya sebuah jawapan yang paling tepat untuk foot traffic secara maya bagi ads jenama dan kempen anda.

Walaupun bekerja dengan influencer besar mungkin merupakan pilihan terbaik untuk menjangkau lebih  banyak pengguna baru, namun begitu ia bukanlah cara yang terbaik untuk mengarahkan trafik ke laman web, e-dagang atau platform anda dan mewujudkan penukaran yang bermakna.

Sebenarnya, influencer terbaik yang patut disasarkan oleh pemasar dikenali sebagai influencer mikro dan makro dan apa yang menjadikannya yang terbaik adalah kualiti komuniti mereka.

Jenama bukan sahaja harus memahami siapa influencer pilihan mereka tetapi mereka juga harus memahami bagaimana hasil pemasaran influencer yang berbeza-beza sesuai dengan strategi anda.

Tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan influencer makro dan mikro? Teruskan membaca artikel ini untuk jawapan anda.

Kita akan teruskan untuk mengenal pasti kelebihan penggunaan setiap laman sosial tersebut, kadar penukaran dan kesedaran jenama.

#1: TikTok

media sosial tiktok strategi pemasaran
Sumber daripada License Global

TikTok adalah platform perkongsian video yang baru popular yang mendominasi video berbentuk pendek pada masa sekarang. Dengan 800 juta pengguna seluruh dunia, 41% daripada demografi pengguna aplikasi ini berumur antara 16-24 tahun. Ianya telah menjadi salah satu subculture untuk GenZ dan telah mengambil alih dunia era ini. 

Premis aplikasi ini adalah untuk berkongsi video lucu, menghiburkan dan – kadangkala – bahkan video pendidikan, sehingga 60 saat (walaupun panjang terbaik di bawah 15 saat) dan untuk dipaparkan di Halaman “For You”, sejenis feed yang ditunjukkan kepada berjuta-juta penonton yang, bergantung pada kualiti video, akan terlibat dengannya: menekan like, memberi komen, berkongsi atau membuat duet.

Kesedaran Jenama

TikTok dapat digunakan untuk menyebarkan kesedaran jenama melalui penggunaan hashtag unik dan berjenama. Syarikat yang membuat hashtag sendiri dan memberikan pencipta video kebebasan untuk menjadi se-kreatif yang mereka mahu akan mendorong kepada kesedaran jenama sambil melampirkan imej jenamanya ke arah kandungan yang menarik dan unik.

Jenama boleh melakukan hashtag challenge yang bermaksud, jenama mengaitkan hashtag berjenama dengan cabaran yang, jika dimainkan dengan betul, akan menarik ratusan ribu pengguna untuk menyertainya dan juga mewujudkan banyak kandungan yang dihasilkan oleh pengguna.

Ini tidak semestinya meningkatkan penukaran tetapi ia adalah cara yang baik untuk dilihat, dan itu adalah titik kesedaran, bukan?

Penukaran

Pertama sekali, untuk mendapatkan kadar penukaran yang mencukupi di TikTok, video TikTok mestilah asli dan bermakna untuk mendorong ROI yang tinggi. Ini bermaksud bahawa video tersebut mesti direka secara khusus untuk TikTok.

Proses penukaran biasanya melibatkan membayar influencer dan menyediakan produk anda (untuk disisipkan dengan cara yang lucu atau menghiburkan dalam video, lebih baik tidak menggunakannya untuk promosi sejuk, ianya tidak akan berfungsi di TikTok) atau memberikan kod-promosi sekiranya syarikat anda mempunyai aplikasi atau e-dagang.

Kemudian, influencer TikTok harus meletakkan pautan penjejakan di bio TikTok mereka untuk menghantar trafik ke halaman arahan pelanggan, e-dagang, aplikasi atau platform jenama tersebut.

Dan jenama boleh mengesan prestasi influencer yang diupah menerusi: klik, muat turun dan pembelian.

#2: YouTube

media sosial youtube strategi pemasaran
Sumber daripada Have Camera Will Travel

YouTube adalah platform video bentuk panjang yang paling unggul antara semua kandungan video dalam talian. Walaupun TikTok adalah stesen jana kuasa untuk video 15 saat, YouTube mendahului semua bentuk video yang lain. YouTube juga terbaik untuk kandungan berkualiti tinggi yang dibuat dengan tujuan tertentu.

Menurut statistik 2020, YouTube merupakan platform media sosial kedua dalam dunia dengan 1.9 billion pengguna. 500 video dimuat naik setiap minit dan lebih 1 billion jam video ditonton setiap jam dalam satu hari. Jumlah tersebut melebihi gabungan jumlah video Netflix dan Facebook. 70% daripada view YouTube datang daripada telefon mudah alih. 

Kesedaran Jenama

Salah satu kaedah mudah untuk meningkatkan kesedaran jenama anda adalah dengan hanya membayar influencer YouTube untuk memberi ulasan atau review khusus kepada jenama anda (2-3 minit) atau video khusus (10-15 minit) bergantung pada bajet anda. Sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih kecil, anda boleh membayar shout out untuk diselitkan dalam video mereka – juga dalam keterangan video.

Penukaran

YouTube merupakan tool yang terbaik untuk mendorong penukaran kerana ianya memudahkan penjejakan dan memudahkan pelekatan pautan laman web atau produk dalam keterangan video.

Lebih-lebih lagi, berbanding Instagram, video YouTube akan sentiasa relevan dek kerana SEOnya yang tinggi. Hal itu akan secara tidak langsung membantu pelanggan untuk berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk jangka masa tertentu.

Sebilangan besar penukaran jualan dapat ditelusuri ke kod promosi influencer. Oleh itu, hulurkan beberapa produk percuma ke bintang media sosial pilihan anda dan pastikan untuk memasukkan kod diskaun yang dapat mereka sampaikan kepada audiens mereka juga.

Dan, juga dalam hal ini, gunakan tracking link dan letakkan dalam keterangan video untuk mengesan prestasi dan pengaruh sebenar YouTuber pilihan anda dengan betul.

#3: Instagram

Sumber daripada Know Your Meme

Instagram berada di tangga ke enam dalam carta network sosial paling popular dalam dunia dengan 500 juta pengguna aktif yang menggunakan platform tersebut setiap hari. Sehingga kini Instagram adalah salah satu network sosial yang paling popular dalam dunia.

Halaman “Explore” Instagram di view oleh 200 juta akaun setiap hari dan gambar yang paling popular dalam Instagram ialah gambar sebiji telur dengan 54.2 juta like. Hingga hari ini juga, terdapat lebih 50 billion gambar yang telah dimuat naik ke Instagram.

Sumber daripada The Straits Time

Instagram adalah platform utama untuk perkongsian gambar dalam talian. Aplikasi visual ini berkembang pesat dari segi estetika. Sementara “Stories” dan “IGTV” adalah sumber kandungan yang popular, gambar menguasai platform tersebut dan berjaya menarik perhatian ramai pengguna.

Kesedaran Jenama

Selaraskan produk anda dengan gambar, caption, hashtag, dan keseluruhan vibe post anda untuk benar-benar menangkap perhatian khalayak anda. Oleh kerana mengikut tetapan Instagram yang tidak membenarkan penambahan pautan ke foto atau video Instagram, ini akan menghalang anda daripada membawa lalu lintas ke laman web anda, tetapi ia akan membantu dengan kesedaran jenama.

Penukaran

Cara terbaik untuk mendapatkan lalu lintas dan penukaran yang berpotensi dari Instagram adalah menggunakan ciri “Stories” dalam Instagram. Anda boleh mengupah dan meminta para influencer pilihan anda untuk melakukan review ke atas produk, aplikasi atau platform anda dengan cara yang autentik dan menarik. Hal ini kerana, penceritaan dan penyampaian amat lah penting untuk menarik pengguna Instagram.

Anda juga perlu berikan pautan penjejakan yang khusus kepada setiap pencipta kandungan yang telah anda upah. Dengan cara ini, pengikut mereka akan dapat “swipe up” untuk diarahkan terus ke laman web atau aplikasi jenama anda.

media sosial strategi pemasaran digital influencer instagram
Sumber daripada Pinterest

Bukan sahaja jenama akan mendapat trafik yang disasarkan tetapi juga dapat menganalisis pengaruh sebenar Instagrammer.

Merangka Strategi Pemasaran Influencer Untuk Perniagaan

Pembangunan strategi pemasaran influencer yang berjaya hendaklah berorientasikan matlamat. Pastikan anda mempunyai tujuan yang jelas kerana tanpa tujuan yang jelas, anda tidak akan pernah tahu jalan mana yang mempunyai halangan yang paling sedikit, yang paling menjimatkan, tetapi masih mampu untuk memberikan hasil yang terbaik. Terdapat pelbagai langkah yang anda perlu ketahui dalam perangkaan strategi pemasaran influencer anda.

#1: Dokumentasikan Matlamat Anda dan Petunjuk Prestasi Utama

Bagi jenama yang pertama kali melabur dalam pemasaran influencer, anda pasti akan merasakan yang ianya adalah  seperti perjudian berisiko (yang mungkin atau mungkin tidak akan dapat menghasilkan ROI).

Hakikat sebenarnya, ya bagi banyak orang taktik ini akan menjadi perjudian berisiko. Namun , ianya adalah dek kerana mereka tidak melaburkan sumber yang cukup yang diperlukan untuk mengujinya strategi pemasaran influencer ini dengan betul sebagai saluran yang layak. Dan sebahagiannya kerana mereka tidak meluangkan masa untuk menetapkan matlamat yang jelas dan menentukan metrik yang tepat yang perlu digunakan untuk memenuhi tujuan tersebut.

Tiga matlamat besar di sekitar pemasaran influencer adalah:

 • Membangunkan kesedaran jenama. Membina jenama anda di atas talian boleh diukur dengan menerusi jumlah pengikut, like, dan penglibatan seperti komen, penggunaan hashtag dan perkongsian anda.
 • Menarik sasaran pasaran yang baru. Menarik sasaran pasaran baru adalah segalanya dalam peningkatan kesedaran jenama, tetapi dalam ruang atau barisan produk yang baru sama sekali. Untuk ini, anda memerlukan influencer yang dapat membina buzz dan mendorong trafik yang disasarkan.
 • Memudahkan penjanaan petunjuk. Semua langkah yang telah dan akan diambil akan membawa kepada perkara ini: lebih banyak jualan. Petunjuk prestasi daripada pelanggan mudah untuk dijejak melaui penukaran dan penjualan, tetapi sukar untuk mengesan sumber secara langsung melainkan anda menggunakan kod atau halaman pendaratan tertentu untuk setiap influencer.

Namun begitu, daripada menetapkan sasaran yang luas ini sebagai matlamat anda, akan lebih efektif untuk memulai strategi anda dengan mengasah keperluan jenama anda. Mungkin anda ingin meningkatkan asas pelanggan anda dalam demografi yang lebih mudah. Atau anda ingin berkembang menjadi kumpulan pengguna baru dengan produk baru. Atau anda mahu melangkau trend dan menggunakan influencer untuk membincangkan nilai jenama anda.

#2: Memahami Landskap Influencer

Komponen penting dari kempen pemasaran influencer yang berkesan adalah menjalin hubungan yang penuh dengan tahap kepercayaan yang tinggi dengan influencer yang relevan, yang sesuai dengan keperluan dan keinginan audiens anda dan yang akan dilihat oleh audiens anda ketika mereka membuat keputusan pembelian.

Matlamat utama di sini adalah mencari influencer berdasarkan topik influencer tersebut dan demografi penonton mereka serta, yang dapat menyampaikan dengan baik semua metrik penglibatan yang penting.

Untuk mencari kesesuaian antara jenama dan influencer, anda mesti mencari seseorang yang sesuai dengan visi, misi, dan identiti jenama anda.

#3: Penyelidikan

strategi pemasaran penyelidikan influencer
Sumber daripada eLearning Industry

Sama seperti strategi apa pun, penyelidikan adalah langkah pertama dan yang paling kritikal. Pilih rangkaian yang ingin anda fokus kan terlebih dahulu. Anda boleh terus berkembang ke rangkaian lain kemudian. Tetapi jika anda baru memulakannya, ikuti satu rangkaian. Sebaik-baiknya, jenama anda semestinya sudah ada di rangkaian ini atau ingin mengembangkannya.

Instagram biasanya merupakan platform pertama yang terlintas di fikiran ketika orang memikirkan untuk mencari influencer yang kedudukan tertinggi. Malahan, pada tahun 2017, platform #1 untuk influencer adalah Instagram, dengan 92% daripada keseluruhan carta.

strategi pemasaran influencer medial sosial instagram
Sumber daripada eMarketer

Namun, sebelum anda melaburkan semua wang anda ke dalam Instagram, anda perlu ingat bahawa landskap influencer berubah dengan cepat, dan dengan itu, peluang baru akan muncul dalam hampir semua platform sosial. Anda perlu luaskan perimeter anda dan jangan terus membuat keputusan tanpa penyelidikan terlebih dahulu.

Pada tahun 2020, seperti yang telah diterangkan dalam sub topik sebelum ini, TikTok dan YouTube juga telah membolot carta dan menjadi platform utama yang diguna pakai oleh influencer dan mempunyai jumlah pengguna aktif yang tinggi. Anda juga boleh berkembang dan menggunakan platform media sosial yang lain seperti Facebook, Twitter, Pinterest, dan Snapchat, asalkan platform tersebut boleh membantu anda untuk mencapai matlamat anda.

Pergi ke mana sahaja khalayak sasaran anda aktif, dan manfaatkan fakta bahawa pengaruh di platform selain daripada Instagram mungkin lebih mudah didekati dan menjimatkan kos buat masa ini.

strategi pemasaran influencer medial sosial instagram facebook youtube tiktok
Sumber daripada We Are Social

Platform yang berkaitan dengan jenama dan industri anda juga penting ketika anda merancang untuk menerapkan strategi pemasaran influencer. Jenama kecantikan dan fesyen akan lebih bersinar di Instagram dan YouTube. Manakala, industri permainan video pula lebih mendominasi Twitch.

Semasa fasa penyelidikan anda, perhatikan jenis pengaruh yang anda minati. Adakah anda akan mencari selebriti dengan pengikut yang hebat? Atau influencer nano dengan kurang daripada 2000 pengikut? Mungkin sesuatu yang berada di antara pengikut 5-10k lebih menjadi pilihan anda.

#4: Kebangkitan Pengaruh Mikro

Apabila persaingan untuk mendapatkan perhatian influencer semakin meningkat, adalah berkemungkinan besar kita akan melihat diversiti yang lebih besar di antara target influencer, yang bermaksud kita akan melihat influencer di semua peringkat (mulai dari elit yang mepunyai jumlah pengikut tinggi hingga ke pendatang baru yang mempunyai jumlah pengikut yang rendah) menarik perhatian dari jenama .

Sebaliknya, jenama juga ingin mengkhusus kan target mereka, yang bermaksud mereka akan mula memanfaatkan pengaruh mikro yang dapat memenuhi segmen dan pasaran yang khusus.

Bukan rahsia lagi bahawa semakin besar pengaruh,semakin rendah penglibatan. Mereka yang mempunyai 1,000 pengikut biasanya menerima 8% like pada post mereka sepanjang masa, sementara mereka yang mempunyai 10 juta pengikut pada umumnya menerima like hanya 1.6% pada masa itu.

Untuk mendapatkan penglibatan maksimum adalah mencari influencer yang mempunyai jumlah pengikut yang ideal iaitu diantara 10k-100k pengikut. Selain mengesan bilangan pengikut, penting untuk memantau jenis pengikut, kualiti hubungan, dan penglibatan keseluruhan.

Dengan strategi pemasaran influencer mengambil alih segala strategi pemasaran digital hari ini, penyelidikan adalah kunci dan anda akan sering kembali ke langkah ini sepanjang proses anda untuk mendapatkan influencer yang tepat.

#5: Memahami Cara Pembayaran

strategi pemasaran influencer
Sumber daripada Glean.info

Pampasan juga berbeza-beza menurut influencer, jadi pastikan untuk melihat kadar biasa untuk jenis influencer tersebut. Influencer mikro cenderung tertumpu pada beberapa topik dan boleh menerima produk sebagai pampasan. Beberapa influencer mikro berfungsi secara bebas sementara yang lain mungkin diwakili oleh agensi atau rangkaian. Manakala, akaun dan selebriti yang lebih besar memerlukan pampasan dan mungkin juga melalui agensi bakat.

Pada tahun 2020, pemasaran influencer berharga $1000 hingga $ 1 juta  untuk setiap pos. Julat harga yang besar ini menbuatkan jenama banyak jenama teragak-agak untuk menggunakan strategi pemasaran influencer. Jelat besar harga pemasaran influencer itu dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Menurut wefx.com jenama perlu membayar influencer mengikut platform dan jumlah post yang dimuat naik oleh mereka.

Instagram

Influencer daripada Instagram akan mengecas purata $10 per post, per 1000 pengikut. Dengan lebih daripada 1 billion pengguna, 80% daripada business di Instagram akan pergi ke hub influencer. Instagram merupakan platform yang paling kos efektif

 • Influencer dengan 10 000 pengikut akan mengecas $100 per post
 • Influencer dengan 100 000 pengikut akan mengecas $1000 per post
 • Influencer dengan  1 000 000 pengikut akan mengecas $10 000 per post

Selebriti mungkin akan mengecas dengan harga yang lebih tinggi. 

Selain daripada mengikut post, mereka juga boleh mengecas anda menerusi per penglibatan. Mereka biasanya akan mengecas purata $250 ke $750 per 1000 penglibatan.

YouTube

Influencer daripada YouTube akan mengecas purata $20 per video, per 1000 subscriber. Dengan lebih daripada 1 billion pengguna, YouTube menawarkan akses kepada bisnes anda untuk ramai influencer. YouTubers yang mempunyai penonton yang melebihi 1 juta subscriber sering beralih arah daripada harga di bawah.

 • Influencer dengan 10 000 subscriber akan mengecas $200 per post
 • Influencer dengan 100 000 subscriber akan mengecas $2000 per post
 • Influencer dengan  1 000 000 subscriber akan mengecas $20 000 per post

Influencer yang mempunyai lebih daripada 1 juta subscriber mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap bayaran mereka dan akan mungkin mengecas dengan harga yang lebih tinggi. Ianya boleh mencapai $50 000 per video.

Selain daripada mengikut video, mereka juga boleh mengecas anda menerusi per view. Mereka biasanya akan mengecas purata $50 ke $100 per 1000 view.

TikTok

Biasanya syarikat akan membayar antara $200 ke $20 000 per video berjenama yang dipromosikan oleh influencer. Ianya bergantung kepada jumlah pengikut yang mereka ada. Secara purata influencer TikTok dengan 2.5 juta pengikut atau lebih akan mengecas antara $500 ke $800 untuk setiap post.

Facebook

Influencer daripada Facebook akan mengecas purata $25 per post, per 1000 pengikut. Dengan lebih daripada 1 billion pengguna, Facebook menyediakan akses kepada pengguna yang sangat besar kepada syarikat . Facebook merupakan platform yang kos efektif. 

 • Influencer dengan 10 000 pengikut akan mengecas $250 per post
 • Influencer dengan 100 000 pengikut akan mengecas $2500 per post
 • Influencer dengan  1 000 000 pengikut akan mengecas $25 000 per post

Jika anda meminta influencer untuk menghasilkan post beserta video, barangkali cas untuk post itu akan meningkat. Jika anda meminta anda untuk melawati lokasi anda, mereka mungkin akan meminta syarikat untuk membayar kos perjalanan 

Twitter

Influencer daripada Twitter akan mengecas purata $2 per post, per 1000 pengikut. Dengan lebih daripada 330 juta pengguna, Twitter menawarkan audiens yang lebih kecil berbanding Facebook. Namun begitu, jenama masih menggunakan Twitter untuk menjangkau audiens sasaran mereka tanpa perlu membayar banyak. Twitter merupakan platform yang menawarkan kos yang paling rendah.

 • Influencer dengan 10 000 pengikut akan mengecas $20 per post
 • Influencer dengan 100 000 pengikut akan mengecas $200 per post
 • Influencer dengan  1 000 000 pengikut akan mengecas $2 000 per post

Influencer yang mempunyai lebih daripada 1 juta pengikut biasanya akan melebihi kadar di atas. Tetapi mereka boleh mendapatkan jenama anda pendedahan yang lebih tinggi.

Alat lain yang berguna selain untuk mendapatkan kos yang perlu dibelanjakan kepeda strategi pemasaran influencer ialah Kalkulator Pendapatan Pengaruh daripada Influencer Marketing Hub, yang menguraikan jumlah pengikut pengguna, jumlah catatan, jumlah suka, jumlah komen, anggaran pendapatan setiap siaran, dan kadar penglibatan yang sangat membantu.

Sebelum anda membuat keputusan untuk menggunakan strategi pemasaran influencer, anda perlu memikirkan ROI yang diharapkan dari kempen pemasaran influencer anda, bagaimana anda mengukur sumbangan post daripada influencer terhadap matlamat pemasaran keseluruhan anda?

strategi pemasaran influencer
Sumber daripada Medium

Salah satu pendekatannya adalah dengan membandingkan jangkaan anda untuk influencer dengan firma lain. Contohnya, lihat bagaimana anda dapat mengukur anggaran kerja syarikat produksi video dalam membuat iklan untuk anda berbanding influencer yang membuat video. Pada mulanya mungkin kelihatan seperti menilai nilai influencer tidak dapat diramalkan, tetapi pendekatan jenis ini akan memberi anda titik perbandingan dan perbezaan yang biasa.

#6: Tentukan Mesej Kempen anda

Influencer mempunyai kemampuan untuk menjangkau khalayak yang sangat spesifik. Daripada anda bergantung pada ribuan pengikut, influencer akan membantu anda memastikan khalayak yang sangat disasarkan yang mungkin berminat dengan pembacaan produk anda dan terlibat dengan kandungan anda.

Mesej anda sama pentingnya dengan tujuan anda. Walaupun anda tidak mahu menyekat kreativiti dan keunikan influencer, anda juga tidak mahu mereka menyiarkan sesuatu yang tidak berkaitan dengan kempen anda. Tentukan bagaimana anda ingin menyusun kempen dan mesej pemasaran influencer anda sehingga anda dapat mematuhinya 

#7: Cari Influencer Anda Dan Hubungi Mereka

strategi pemasaran influencer media sosial
Sumber daripada UC Today

Kembali ke langkah paling penting: penyelidikan. Dengan rancangan yang disusun di sekitar rangkaian, matlamat dan jenis infleuncer yang anda ingin sasarkan, kita kembali meneliti untuk benar-benar cari influencer yang betul untuk bekerja dengan syarikat anda.

Semasa penyelidikan ini, tanya diri anda soalan-soalan dibawah:

 • Adakah influencer tersebut sudah menyiarkan perkara serupa dengan perkhidmatan anda? 
 • Adakah mereka sah? Ini bermaksud, anda perlu skrol feed mereka dan klik pada post mereka. Nisbah penglibatan yang rendah terhadap jumlah pengikut dan komen seperti spam adalah tanda-tanda akaun palsu.
 • Adakah mereka pernah bekerja dengan jenama serupa sebelum ini? Bergantung pada jenis influencer yang anda cari, seseorang yang berpengalaman akan dapat menunjukkan kepada anda sebuah kit yang mengandungi portfolio karya mereka. Semakin banyak anda melabur dalam influencer, semakin anda mahu memeriksa kredibiliti mereka.

Seterusnya, tentukan bagaimana anda akan menghubungi mereka. Untuk mikrofluencer, anda boleh menghubungi terus melalui mesej peribadi di platform yang sama. Untuk yang lebih mapan, klik profile mereka dan mereka mungkin menyenaraikan maklumat hubungan untuk pertanyaan perniagaan di bio mereka. Mereka juga boleh menghubungkan laman web yang menunjukkan partnership bersama jenama.

Selain itu, anda juga boleh memanfaatkan tools untuk mencari dan menghubungi influencer.

Menurut tinjauan 2017 oleh Linqia, 78% profesional yang disurvei mengatakan bahawa untuk menentukan  ROI program pemasaran influencer adalah cabaran terbesar mereka. 45% mengatakan bahawa memilih penyedia pemasaran yang berpengaruh untuk bekerja juga menimbulkan masalah.

Untuk memecahkan halangan tersebut, anda mesti menggunakan tools yang betul. Untuk mencari influencer, anda boleh menggunakan Buzzsumo, yang membolehkan anda mencari influencer yang relevan mengikut topik dan menganalisis jangkauan mereka mengikut pengikut dan jumlah penglibatan.

strategi pemasaran influencer media sosial buzzsumo
Sumber daripada Mike Khorev

Sebaik sahaja anda membuat senarai pemengaruh untuk dihubungi, anda mesti mencari maklumat hubungan mereka, yang juga sangat mencabar. Menggunakan tools seperti Voila Norbert membolehkan anda memuat naik senarai influencer anda dengan mudah, dan mendapatkan semua maklumat hubungan mereka dengan sekali gus.

strategi pemasaran influencer media sosial voila norbert
Sumber daripada Twitter, @voilanorbert

Setelah anda mempunyai senarai pengaruh dan maklumat hubungan mereka yang tepat, anda boleh memulakan strategi jangkauan anda. Salah satu cara tercepat untuk menjangkau influencer adalah memanfaatkan alat automasi seperti Mailshake, di mana anda boleh menghantar e-mel pukal kepada influencer menggunakan templat yang terbukti berkesan dan berkualiti.

strategi pemasaran influencer media sosial mailshake
Sumber daripada Digital Marketing Community

Alat ini akan turut membantu anda untuk melakukan follow-up secara automatik. Setelah di set-up dan diletakkan pada autopilot, apa yang perlu anda lakukan ialah mendaftar masuk untuk melihat siapa yang mengklik e-mel anda dan siapa yang membalasnya sehingga anda dapat mula membina hubungan berharga dengan rakan baru anda.

#8: Kaji Dan Ubah Strategi Anda

Setelah langkah habis dilaksanakan, alihkan perhatian anda kepada bagaimana anda boleh mengukur ROI kempen pemasaran influencer anda. Mengetahui perkongsian mana yang berfungsi dan mana yang tidak akan membantu anda memanfaatkan strategi influencer  anda sepenuhnya.

Bandingkan hasil dari strategi pemasaran influencer dengan hasil anda dari saluran pemasaran lain untuk menentukan apakah strategi pemasaran influencer anda berjaya meraih ROI yang layak diteruskan.

Semuanya Tentang Influencer

Jenis Influencer

Influencer Mega

Gil Eyal mendefinasikan mega influencer sebagai seseorang yang lebih terkenal daripada mana-mana influencer. Mereka tidak semestinya merupakan seorang pakar dalam bidang tertentu, tetapi mereka mampu mendapatkan jumlah hit yang sangat tinggi. Mereka biasanya mempunyai pengikut seramai 1 000 000 dan ke atas. Mereka adalah selebriti, boleh jadi selebriti tradisional seperti pelakon atau penyanyi, atau pun bintang internet yang meraih populariti yang tinggi.

Contoh seorang mega influencer yang merupakan selebriti tradisional ialah Kylie Jenner, yang merupakan “America’s Youngest Self-Made Billionaire”. Jenner mempunyai 175 juta pengikut di Instagram dan mengecas setinggi $1 000 000 per post atau ads apabila berkolaborasi dengan sesuatu jenama.

strategi pemasaran influencer instagram kylie jenner
Sumber daripada Instagram @kyliejenner

Influencer mega yang merupakan bintang media sosial adalah seperti PewDiePie di YouTube ataupun Noen Eubanks di TikTok, podcaster, ataupun vlogger. PewDiePie mempunyai jumlah subscriber sebanyak 104 juta di YouTube manakala bintang TikTok Noen Eunbanks pula mempunyai seramai 10.8 juta pengikut dan 323.8 juta likes di TikTok

strategi pemasaran influencer media sosial youtube pewdiepie
Sumber daripada YouTube, PewDiePie
strategi pemasaran influencer media sosial tiktok noen eubanks
Sumber daripada TikTok, @noeneubanks

Influencer Makro

Influencer makro adalah mirip mega influencer, tetapi mereka biasanya menjadi popular menerusi laman web. Mereka mempunyai jumlah pengikut yang ramai dan mempunyai niche mereka tersendiri. Oleh kerana mereka menjadi popular melalui internet sama ada melaui vloging atau menghasilkan kandungan menarik, dan meraih pengikut mereka daripada bawah, mereka mempunyai kepakaran dalam kolaborasi bersama jenama. Jumlah pengikut mereka biasanya adalah antara 100 000 hingga 1 000 000

strategi pemasaran influencer instagram lily pebbles
Sumber daripada Instagram @lilypebbles
strategi pemasaran influencer instagram the potato couple
Sumber daripada Instagram, @thepotatocouple
strategi pemasaran influencer media sosial tiktok the pasta queen
Sumber daripda TikTok, @the_pastaqueen

Influencer Mikro

Influencer mikro biasanya mempunyai jumlah pengikut antara 10 000 hingga 100 000. Walaupun jumlah pengikut mereka tidak seramai influencer makro atau mega, pengikut mereka lebih mengambil perhatian dan lebih terbabit dengan niche mereka.

Influencer mikro adalah merupakan seorang pakar dalam sesuatu bidang. Mereka mungkin terdiri daripada jurugambar, blogger restoran atau guru kecantikan, dan sering fokus kepada satu topik dan seluruh saluran mereka adalah mengenai topik tersebut. Oleh itu, influencer mikro adalah lebih efektif untuk meraih sasaran jenama anda.

strategi pemasaran influencer media sosial youtube levi hilderbrand
Sumber daripada YouTube, Levi Hildebrand
strategi pemasaran influencer media sosial instagram vernicet
Sumber daripada Instagram, @vernicet

Influencer Nano

influencer nano biasanya terdiri daripada influencer yang baru mengembangkan sayap mereka. Mereka mempunyai pengaruh dalam kalangan komuniti lokal mereka sendiri. Mereka boleh jadi rakan anda atau pun ahli keluarga anda yang sentiasa menghasilkan kandungan yang konsisten dan berkualiti di media sosial mereka dan mendapat penglibatan daripada audiens. Tipikalnya mereka mempunyai pengikut seramai 10 000 ke bawah.

strategi pemasaran influencer media sosial instagram vomit thunder
Sumber daripada Instagram, @vomitthunder

Menjadi Influencer Dalam Pemasaran Influencer

Bahagian ini adalah untuk mereka-mereka yang berminat untuk menjadi seorang influencer. Terdapat 7 langkah berkesan yang anda patut ambil dalam proses anda untuk menjadi seorang influencer.

Sumber daripada, eCommercelQ

#1: Pilih Niche Anda

Sebelum anda memulakan jalan untuk menjadi seorang influencer, anda perlu memilih niche anda terlebih dahulu. Anda perlu memilih niche yang anda minati dan dapat membuat kandungan secara konsisten. Anda juga harus mempunyai beberapa tahap kepakaran dalam bidang ini untuk dapat memantapkan diri sebagai seorang influencer.

Sebagai seorang influencer, anda perlu meneliti dan menyiarkan kandungan di kawasan minat yang anda pilih. Oleh itu, penting untuk memilih sesuatu yang anda gemari dan akan menikmati menghabiskan masa anda.

Sama ada anda gemar memasak dan mencuba resipi baru atau berminat dengan kraf DIY, anda perlu mencari panggilan anda. Anda juga boleh memilih gabungan 2-3 minat, tetapi jangan membuatnya terlalu luas.

Sumber daripada Shane Barker

#2: Optimumkan Profil Media Sosial Anda

Sebaik sahaja anda memilih niche anda, langkah seterusnya adalah memilih platform media sosial pilihan anda dan membuat / mengoptimumkan profil anda. Sebilangan besar influencer popular hanya di satu atau dua platform media sosial sahaja. Jadi, lebih baik anda memfokuskan usaha anda hanya pada 1-2 saluran.

Setelah memilih saluran, anda perlu membuat profil baru atau mengoptimumkan saluran yang ada.

Sumber daripada 10Web

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan profil anda:

#3: Tukar ke Akaun Perniagaan

Sekiranya anda berhasrat untuk menjadi seorang yang berpengaruh, anda perlu beralih ke akaun perniagaan kerana membuka banyak pilihan. Sebilangan besar platform seperti Instagram, Twitter, dan Facebook mempunyai pilihan untuk membuat akaun perniagaan dalam tetapan profil.

#5: Buat Bio yang Menarik

Biografi anda adalah perkara pertama yang dilihat seseorang ketika mereka melayari profil anda dan oleh itu merupakan bahagian penting untuk memberikan kesan pertama yang hebat. Bio anda semestinya dapat menceritakan kisah anda dengan menarik. Ia juga harus memberikan semua maklumat yang berkaitan dengan anda seperti nama penuh, lokasi, maklumat hubungan, dan bidang kepakaran anda.

#6: Tambahkan Gambar Profil dan Foto Cover

Anda juga perlu menambahkan gambar profil dan foto muka depan untuk profil anda kerana ia juga merupakan komponen penting dalam identiti jenama peribadi anda. Orang sering mengenali profil media sosial dengan gambar profil, jadi anda perlu memilih gambar dengan teliti. Juga, pastikan wajah anda kelihatan dengan jelas dan kualiti gambarnya bagus dan HD.

#7: Fahami Penonton Anda

Sumber daripada DrinkPreneur

Sebelum anda mula membuat kandungan dan menyiarkan di media sosial, anda perlu memahami khalayak sasaran anda. Influencer mempengaruhi audiens mereka dan mempunyai hubungan yang kuat dengan mereka. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak melayani semua orang, tetapi hanya mereka yang mempunyai minat yang sama di niche yang sama.

Untuk menjadi seorang influencer, penting untuk mengetahui siapa yang anda sasarkan dan kemudian melakukannya dengan baik untuk membina asas pengikut yang setia. Untuk memahami khalayak anda, pertama anda boleh memulakan dengan menganalisis asas pengikut anda sekarang untuk mendapatkan pandangan mengenai demografi dan minat mereka.

Sebilangan besar platform media sosial mempunyai alat analitik terbina dalam yang memberikan pandangan mengenai khalayak anda sekarang. Analisis Twitter, misalnya, memberikan pandangan mengenai minat, jantina, lokasi, dan sebagainya.

Setelah mengetahui apa yang disukai khalayak anda, anda akan bersedia menyampaikannya kepada mereka.

Buat Dan Post Kandungan Yang Berkaitan

Langkah seterusnya untuk menjadi influencer adalah dengan meng-post kandungan yang berguna dan relevan untuk pengikut anda. Semakin anda dapat berinteraksi dengan khalayak anda, semakin banyak orang akan dipengaruhi oleh pendapat dan cadangan anda.

Itulah syarat terpenting untuk menjadi seorang influencer, hakikat bahawa pengikut anda benar-benar mendengarkan kata-kata serta pendapat anda.

Anda perlu merumuskan strategi kandungan dan gunakan gabungan jenis kandungan, lebih baik jika ianya digemari oleh khalayak anda.

Sesetengah influencer memilih untuk mencampurkan sedikit isi dari kehidupan peribadi mereka, untuk berhubung dengan khalayak mereka dengan lebih baik. Menambah catatan mengenai kehidupan mereka sehari-hari membantu influencer untuk kelihatan lebih sahih dan dapat dihubungi. Ini mengukuhkan hubungan mereka dengan khalayak mereka.

Secara keseluruhan, pastikan strategi kandungan anda tertumpu pada niche anda, tetapi jangan terlalu sempit. Berfikir dari perspektif jangka panjang dan mulakan persiapan untuk menjadi influencer sejak awal.

Sentiasa Konsisten

Sumber daripada Traject

Setelah anda memutuskan jenis kandungan yang akan anda post, anda perlu menyediakan jadual frekuensi posting anda. Sebilangan besar algoritma platform media sosial lebih mengutamakan akaun yang post kandungan mereka secara berkala. Terutamanya untuk Instagram, platform tersebut memerlukan frekuensi posting yang berkala untuk peningkatan penglihatan.

Anda boleh memilih untuk post kandungan anda setiap hari, setiap minggu, atau pada frekuensi yang anda selesa. Anda juga harus mempertimbangkan platform yang anda mahu gunakan sebelum memutuskannya. Beberapa platform, seperti Twitter, lebih dinamik dan memerlukan frekuensi pengeposan yang lebih tinggi jika anda ingin menjadi influencer di platform tersebut.

Di platform media sosial lain seperti Instagram, YouTube, dan Facebook, anda boleh post kandungan anda sekali atau dua kali seminggu. Namu begitu, anda perlu pastikan untuk memiilih hari dan masa untuk anda meng-post kandungan anda. Pastikan anda konsisten!

Anda harus melihat masa terbaik untuk menghantar platform pilihan anda dan membina platform anda dan jadual pengeposan dengan sewajarnya.

Terlibat Dengan Penonton Anda

Sumber daripada Outreach Digital Marketing

Sebaik sahaja anda mula menyiarkan kandungan di media sosial, anda akan sering mendapat like dan komen pada post anda. Bagi seorang influencer, penting untuk berhubung dengan pengikut mereka, Elakkan daripada mengabaikan komen daripada pengikut anda.

Adalah disarankan untuk membalas komen dan menjawab sebarang pertanyaan yang ditanyakan oleh pengikut anda kepada anda. Anda juga boleh meninggalkan like pada komen mereka untuk menunjukkan penghargaan anda.

Cara lain untuk berinteraksi dengan khalayak anda adalah dengan mengajukan soalan kepada mereka dan memulakan perbualan mengenai topik yang saling menarik. Interaksi seperti ini membantu membina hubungan peribadi dengan khalayak anda dan mengukuhkan kedudukan anda sebagai influencer.

Biarkan Jenama Mengetahui Anda Terbuka Kepada Kerjasama 

Langkah terakhir ke arah pencarian anda untuk menjadi influencer adalah dengan mengumumkannya kepada dunia. Anda perlu keluar dan menyatakan diri anda sebagai influencer yang berminat dengan kolaborasi bersama jenama.

Anda boleh melakukan ini dengan menulis di bio anda bahawa anda seorang yang influencer dan berminat untuk bekerjasama. Anda juga boleh memberikan maklumat hubungan untuk bakal pelanggan, memberi mereka cara mudah untuk berhubung dengan anda.

Cara lain untuk melakukan ini adalah dengan menghubungi mereka sendiri dan mempromosikan diri anda kepada jenama yang relevan dengan niche anda. Lebih baik merancang template jangkauan yang boleh anda gunakan untuk menjangkau jenama yang berbeza, kerana itu dapat menjimatkan banyak masa.

Terdapat beberapa platform influencer di mana jenama dan influencer dapat mencari antara satu sama lain. Anda juga boleh menggunakannya untuk mencari jenama di tempat anda yang mencari kolaborasi.

Penting untuk membina nama untuk diri sendiri dan rangkaian dengan jenama di tempat anda. Ini mungkin tidak memberikan hasil segera, tetapi akan membantu anda membentuk persatuan jenama jangka panjang yang mungkin membawa kepada kolaborasi pada masa depan.

0 comment
1

Related Posts