Ingin Menjadi Pemilik F&B Yang Viral? Tingkatkan Pemasaran Digital Anda!

by Shameen Anes

Sebagai seseorang yang berada dalam industri makanan dan minuman (F&B), anda pasti mengetahui betapa tinggi persaingan dalam industri ini. Jadi bagaimana anda ingin pastikan bisnes anda menonjol dalam alam digital? Disini kami akan sediakan satu panduan untuk memastikan anda berada dalam kategori yang disukai ramai dan sentiasa mengikuti trend terkini.

Kenapa Perlukan Pemasaran Digital?

Dalam zaman yang serba berteknologi dan semakin maju, bagaimana anda ingin mengelak daripada mengguna kaedah digital?

Kini sudah tahun 2020! Dunia sudah semakin maju dan telah berubah dari alam analog ke alam digital. Ramai kini mencari  infomasi secara online membuatkan pemasaran digital suatu kaedah yang akan memberi impak yang besar.

Dari laptop dan tablet ke telefon pintar dan juga jam pintar, teknologi telah membuka suatu keadah baru untuk melakukan pemasaran di mana dapat memasarkan produk dan perkhidmatan masing-masing.

Sebelum anda mula untuk memikirkan strategi bagi pemasaran anda secara digital, and apatut tahu akan kenapa pemasaran digital begitu penting bagi kejayaan bisnes anda.

Sebab #1: Kawasan Pemasaran Yang Luas

Internetlivestats menunjukkan bahawa terdapat seramai 4.5 bilion pengguna yang sedang meggunakan internet. Ramai kan?

Dan bilangan pengguna akan bertambah pada setiap detik masa.

Telefon pintar dan media sosial memainkan peranan yang terbesar.

Daripada anda hanya target kepada pembeli yang limited dengan menggunakan pemasaran tradisional seperti poster dan risalah, anda boleh berubah ke pemasaran digital pula!

Melalui pemasaran sosial media, pemasaran emel, pemasaran content dan lain-lain lagi.

Mengapa anda nak target beberapa ratus orang apabila anda boleh target beribu-ribu orang dan mungkin juga berjuta?

Sebab #2: Meningkatkan Jualan dan Pendapatan Dengan Lebih Baik

Kadar penukaran yang tinggi adalah paling berharga dalam pemasaran digital.

Dengan adanya ramai orang digalakkan untuk membeli produk anda, terdapat anggaran yang jualan dan pendapatan anda akan meningkat dengan lebih laju.

Goal anda sekarang adalah untuk mendapatkan ramai pengunjung untuk mula membeli dari restaurant anda dan melalui pemasaran digital, anda akan mendapat banyak pendedahan dan peningkatan jualan yang akan menuju ke peningkatan pendapatan anda pula.

Sebab #3: Kos Effektif

Bisnes yang kecil tanpa modal dan asset boleh ke arah market superior melalui pemasaran digital.

Pada zaman dahulu, bisnes-bisnes perlu simpan duit dan sumber-sumber mereka agar ingin membuat keuntungan untuk masa depan.

Pemasaran digital pula memberi skop untuk mencapai pelangan dengan lebih ramai bada masa yang sama dengan hanya bajet yang terhad sahaja. Daripada anda membuat tele marketing atau hanya bergantung pada risalah-risalah, anda boleh mula mengguna Blog dan Newsletters.

Sebab #4: Dapatkan Akses Kepada Pelanggan

Kini jelas boleh dinampak dalam alam digital, tempat pertama pelaggan secara purata akan mencari segala informasi yang diigini secara online. Jadi, jika anda telah mengelakkakn pemasaran digital, kemungkinan besar anda telah kehilangan beberapa pelanggan yang berpotensi bagi bisnes f&b anda.

Dengan adanya kehadiran di laman web, anda boleh mencapai pelanggan dengan lebih jauh. Anda juga boleh menarik perhatian lebih ramai pengunjung daripada anda mungkin boleh layankan dengan mengadakan content tempatan.

SEO pula adalah satu strategi yang boleh membantu anda sekiranya anda ingin melepasi pesaing bisnes anda dengan menjadi nama pertama dalam prospek hasil carian Google melalui kegunaan kata kunci yang berkaitan dengan bisnes anda.

Sebab #5: Promosi Melalui Saluran Dibayar

Anda mungkin tahu tentang iklan televisyen dan soal selidik untuk pengiklanan tetapi adakah anda tahu tentang keuntungan dan kerugian ia membawa kepada anda?

Pengiklanan melalui TV tidak akan memberi anda statistik tentang jualan, target dan goal yang tercapai anda. Walaubagaimanapun, melalui pemasaran digital, anda akan dapat lebih mengetahui setiap detail tentang iklan-iklan dan juga pengguna anda.

Dengan menggunakan Google Analytics, anda boleh dapat melihat siapa pembeli anda, kesukaan mereka dan juga keutaman mereka terhadap sesuatu pilihan.

Setelah memahami lebih sedikit tentang pemasaran digital, anda perlu tahu tentang pemasaran viral pula!

Ada kemungkinan besar anda telah menemui salah satu daripada kempen “viral” ini.Jika anda seorang pemasar yang mahu dilihat dan didengar oleh orang ramai, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh mendapatkan virus.

Pemasaran Viral adalah topik yang panas terutama kini bahawa jenama mencari cara untuk memecahkan perbualan dan menonjol. Hari ini, kita akan menjawab soalan, “apa itu Pemasaran Viral?” Kami juga akan menunjukkan kepada anda kebaikan dan keburukan, dan cara menggunakannya.

Apa itu viral?

Viral atau lebih diketahui sebagai tular adalah satu keadaan dimana suatu content dapat disebarkan dengan pantas kilat. 

Content viral selalunya dicipta dengan secara teliti dan mengikuti strategi viral, tetapi untuk menjadi viral juga bergantung kepada nasib, kreativiti dan cara persediaan.

Jadi, apa itu pemasaran viral?

Pemasaran viral adalah suatu strategi yang dapat menghasilkan minat dan potensi jualan untuk suatu jenama atau produk melalui mesej-mesej yang boleh disebar seperti penyakit virus. Ideanya adalah untuk membuatkan pengguna memilih untuk berkongsi content-content tersebut.

Replikasi mesej anda bergantung kepada bagaimana berjaya dalam menangkap prospek anda. Ia harus begitu relevan dan menawan sehingga orang ramai tidak boleh mengabaikan dan mesti ingin berkongsi dengan orang lain dalam rangkaian mereka. Apabila ini berlaku, mesej anda terus tersebar!

Disebabkan kelajuan mereka dan konsep mudah untuk berkongsi, rangkaian media sosial adalah lokasi utama bagi jenis pemasaran ini. Satu contoh yang boleh digunakan adalah penciptaan video yang beremosi, mengejutkan, lucu atau unik di YouTube. Video-video ini kemudiannya dikongsi di Facebook, Twitter dan media sosial yang lain.

Tetapi anda patut tahu yang menjadi viral mempunyai serampang dua mata kerana perkara penting tentang kaedah pemasaran ini adalah, sebahagian besar kawalan pemasaran ini terjatuh kepada tangan pengguna-pengguna. Dan terdapat risiko dimana mesej anda disalah fahami dan di parodikan. Walaubagaimanapun sekiranya kempen viral anda berjaya, hasil kerja anda dapat dilihat kepada jenama anda.

Bagaimana kempen viral boleh terjadi?

Secara teori, pemasaran viral sangat mudah. Anda perlu mencipta sebuah video atau sejenis content yang akan menarik perhatian target pelanggan anda, uploadkan didalam internet dan mula promotekan. Dari situ, anda hanya perlu tunggu untuk pengguna untuk lihat content anda dan mula berkongsi.

Kadang-kadang, di dalam sesetengah kes, kejadian viral berlaku secara tidak sengaja. Sebagai contoh, seseorang telah upload sebuah video tentang sebuah tempat makan di media sosialnya dan tiba-tiba video tersebut menjadi popular dan mula dikongsi diseluruh internet.

Bagi strategi penyebaran untuk video jenama bisnes anda, terdapat dua jenis yang boleh digunakan: yang ditunjukkan atau yang tersembunyi. Untuk yang ditunjukkan, pengguna dapat melihat pengiklanan atau content jenama anda dengan jelas dan serta merta, manakala dalam jenis yang tersembunyi jenama anda akan disembunyikan sebelum dipaparkan secara kemudian.

Jika anda menggunakan teknik pemasaran tersembunyi, ia adalah penting untuk berhati-hati dan memastikan pengguna anda tidak berasa ditipu atau dianyai sekiranya kempen viral anda berkemungkinan untuk bertindak balas dengan secara negatif.

Tambahan pula, tidak kira strategi apakah yang anda pilihkan, anda perlu ingat bahawa anda jangan menjadi spam atau bertindak terlebih dengan sharing content anda. Daripada anda menulangi mesej berualang-ulang kali, anda patut menggunakan strategi yang boleh mencari tempat dan masa yang sesuai dan biarkan kejadian viral dijadikan sendiri.

Terdapat Beberapa Faedah Pemasaran Viral

Faedah #1: Kos Rendah

Ciri utama sebuah kempen viral adalah para pengguna yang memainkan peranan terbesar dalam memastikan content menjadi tular. Dengan ini secara drastiknya akan mengurangkan kos penyebaran anda. Tidak lagi anda perlu untuk membeli ruang untuk pengiklanan dan media.

Faedah #2: Potensi Untuk Mendapat Pencapaian Yang Tinggi

Sebuah video viral di dalam Internet mempunyai potensi untuk mencapai audiens antarabangsa yang besar tanpa anda perlu melabur duit yang banyak atau berusaha bersungguh-sungguh. Disebabkan itu, sebuah bisnes kecil atau juga seseorang individu boleh menjadi viral diseluruh internet.

Faedah #3: Ia Tidak Berinvasif

Dalam sebuah pemasaran viral, pengguna media sosial adalah yang membuat keputusan sama ada ingin menyertai untuk share content anda atau tidak. Jadi, dengan ini akan mengurangkan kemungkinan jenama anda datang sebagai invasif. Tambahan pula, persepsi jenama dan kadar interaksi anda adalah jauh lebih baik berbanding dengan bentuk yang lebih klasik.

Faedah #4: Dapat Membantu Dalam Membina Jenama Anda

Jika dilakukan dengan betul dan anda telah mencipta content yang menarik perhatian ramai pengguna dan membuatkan mereka ingin kongsi content anda di tapak media sosial, anda juga telah mewujudkan hubungan peribadi bersama jenama anda. Dengan yakinnya, ini adalah alat yang sangat berkuasa apabila ia datang kepada penjenamaan dan kesedaran.

Kekurangan Pemasaran Viral

Kekurangan #1: Kebimbangan Tentang Privasi

84% pengguna bimbang tentang privasi maklumat peribadi mereka, menurut kaji selidik oleh COMSTOCK.Jika anda mengumpulkan e-mel orang dan maklumat peribadi lain, pastikan anda memberitahu mereka cara anda akan menggunakan maklumat tersebut.

Kekurangan #2: Mendapat Reaksi Negatif

Viral Marketing sepatutnya membuat anda kelihatan baik, bukan cara lain di sekeliling.Walau bagaimanapun, sesetengah kempen hanya pergi viral untuk alasan yang salah.

Kekurangan #3: Isu Spam

Seperti dinyatakan sebelum ini, elakkan daripada dianggap sebagai spam. Kadangkala, kempen pemasaran boleh menjadi backfire. Ia tidak hanya akan gagal bergema dengan penonton anda, tetapi juga membuat tanggapan anda menjadi tingkah.Jangan pushy. Ketahui siapa yang anda sasarkan.

Contoh Pemasaran Viral Kegemaran Malaysia

Nandos

Adakah anda tahu bahawa Facebook Nandos mempunyai 4,573,120 followers? Tahukah juga anda yang Twitter Nandos mempunyai 27.1 ribu followers?

Pemasaran Viral Nandos
Source: Nandos Facebook

Selain daripada Nandos mempunyai following yang begitu ramai, Nandos telah mencipta jenama sendiri dimana para pengguna suka berinteraksi dan share content harian mereka.

Disini, VulcanPost telah menemuramah team pemasaran Nandos Malaysia: Apa yang membuatkan pemasaran yang bagus di Malaysia?

Ingin tahu Rahsia Nandos? Jom kita baca sama-sama.

#1: Sentiasa berelevan dengan pengguna anda

Nandos dikenali sebagai jenama yang berani dan lucu, tetapi kekuatan mereka adalah keupayaan mereka untuk sentiasa berinteraksi bersama pelanggan mereka secara relevan serta adanya sikap Nandos yang disukai.

Nandos menggunakan dua elemen yang berkontrast. “Mencabar” dan “Memujuk”.

“Tanpa mengira negara atau bangsa, strategi kami sentiasa perlu diingatkan, apa yang penting kepada rakyat dalam masyarakat kita. Nandos ingin memastikan suara pelanggan kami didengar dan disuarakan apa yang difikirkan mengikut majoriti.” kata Elaine Chiew, Pengurus Pemasaran Kanan di Nandos.

“Oleh itu, memahami perasaan pelanggan kami, mendengar suara mereka dan juga secara tidak sengaja menjadi suara mereka adalah kunci untuk membina jenama yang relavan bagi negara kita.”

#2: Tetapi pastikan anda tahu dimana batas anda

Semasa berlakunya kes viral “listen, listen, listen” yang berkenaan dengan pelajar Bawani KS dengan President Suara Wanita 1Malaysia, Sharifah Zohra Jabeen di suatu forum Universiti, Nandos telah mengamnil kesempatan viral tersebut.

“Selain daripada itu, terdapat juga bidang tumpuan lain yang memerlukan perhatian, ia juga dilakukan dengan mencari peluang yang betul dalam ulasan sosial yang boleh memberi makna kepada jenama kita.”

Peraturan mereka adalah untuk mejadi sangat memilih dalam jenis perbualan yang mereka ingin terlibat. Mereka di Nandos tidak akan hanya melompat masuk mana-mana perebualan hangat yang berlaku tetapi meraka akan mempertimbangkan dahulu. Jika perbualan tersebut dapat berkaitan dengan apa yang jenama kita mempercayai dan memahami jadi baru akan digunakan.

“Kami mahu menunjukkan jenama kami provokatif dan bersemangat tetapi pada masa yang sama kami ingin memastikan jenama kami sentiasa tulen dan senang disukai ramai,” kata Elaine.

#3: Pastikan anda betul-betul percaya apa yang anda inginkan. Setkan peraturan awal.

Nandos membuat pendekatan pemasaran tertentu mereka dengan menggunakan nada kasual dan peribad, tetapi ia tidak bermakna bahawa semua jenama perku mengikuti cara ini. Sebaliknya, terdapat falfasah asas yang lebih berguna yang boleh dipakai.

Menurut Elaine, kunci untuk mempunyai pasukan dalaman yang kuat adalah yang memahami peraturan dengan jelas. Dengan ini mereka boleh bengkok mengikut peraturan jika dan apabila mungkin.

“Mereka melakukan keseimbangan yang sangat baik tindakan mengetahui apa yang kutu penonton kami dan menampung apa yang jenama benar-benar bermaksud,” kata Elaine.

“Kami suka mendekati media sosial seolah-olah kami berbual dengan rakan”.

#4: Apabila ingin mengupah sebuah agensi, pastikan anda mempertimbangkan satu faktor kunci

Nandos menubuhkan hubungan yang kukuh dengan mana-mana agensi yang mereka bekerjasama, yang merupakan falsafah utama bagi jenama bahkan di seluruh dunia.

“Agensi kami perlu berkongsi minat yang sama untuk jenama seperti yang kita lakukan dan mempunyai tahap pemahaman yang sama untuk jenama seperti yang kita percaya dalam melayan agensi kita seolah-olah mereka adalah sebahagian daripada pasukan-seperti Keluarga,” kata Elaine.

Menurut beliau, apabila kedua-dua berkongsi keghairahan yang sama terhadap jenama, sesuatu yang hanya mengalir lebih baik. Jadi Nando sebenarnya meletakkan banyak masa dan usaha untuk mewujudkan kepercayaan dan persefahaman antara kedua-dua pihak.

#5: Pastikan anda mengambil serious tentang komen negatif-mesti terdapat sebab sebaliknya

“Aduan biasanya tidak tidak berasas dan apabila kita lakukan Malangnya adalah pendek jangkaan tertentu kita sentiasa melihat untuk berurusan dengan mereka dengan keberanian, kejujuran, dan integriti,” kata Elaine.

Dari segi sebenarnya bertindak balas kepada mereka, Nandos mempunyai proses dalaman yang jelas untuk cara mengendalikan aduan. Jenama ini mempunyai pasukan dalaman yang mengetahui jenama dan peraturannya sebagai penting untuk mendapatkan sambutan yang cepat. Salah satu cara untuk melakukan itu adalah untuk mencuba dan mengambil isu daripada media sosial dan bercakap dengan pelanggan secara peribadi, untuk “menunjukkan bahawa kita mendengar dan kami menjaga”

Jika perkara yang pergi awam walaupun, mereka bertujuan untuk menangani isu secepat mungkin, manakala masih bercakap dengan individu yang terlibat secara peribadi.

Yang paling penting, mereka mempunyai satu pasukan tugas dalaman dengan peranan dan tanggung jawab yang jelas.

#6: Jangan sesekali berasa malu untuk bereksperimen

Pasukan pemasaran mempunyai bilik yang sedikit untuk bernafas kerana budaya syarikat mereka sebenarnya membolehkan mereka untuk mengambil risiko tanpa analisis yang terlalu banyak ROIs.

Bahawa yang berkata, kempen yang diperlukan untuk mempunyai matlamat yang jelas dalam fikiran, sama ada ia memandu penglibatan, pendidikan atau mewujudkan Buzz.

Jadi mereka akan menimbang pembangunan teknikal idea berbanding kos, serta sebenarnya pemasaran yang idea yang melibatkan lebih banyak wang juga.

Salah satu keputusan ini adalah Facebook chat bot ayam, yang akan memberikan anda makanan Nandos percuma selepas anda bual dengan ia sedikit.

Satu lagi ialah projek Tamagotchi-yang diilhamkan dipanggil kempen PERi-gotayam pada tahun 2012. Pelanggan akan mendapat baucar daripada Nandos jika mereka menerima telur maya dan penjagaan untuk itu sehingga ia membesar ke dalam ayam yang ditanam sepenuhnya.

Ada “Just say lah”, microsite yang membolehkan pengguna untuk menaip pengakuan rahsia yang akan menghasilkan satu poster boleh berkongsi di media sosial. Ia berkhidmat sebagai satu kajian kes perniagaan tentang bagaimana untuk memandu pertunangan di Twitter pada tahun 2013.

Satu kempen yang kami dapati agak menarik ialah kempen “ajak ayam” yang merupakan sebahagian daripada kempen #makefriends yang sedang berlangsung. Pengguna boleh menjemput rakan mereka untuk berkumpul di Nandos melalui microsite, dan makanan akan percuma— tetapi hanya jika semua orang muncul.

Ada juga elemen ugut kepada kempen. Seseorang boleh “mengancam” mereka untuk tiba, atau gambar memalukan lama mereka boleh naik pada Billboard digital (dengan kebenaran mereka).

Walaupun suatu idea begitu bernas, abaikan seluruhnya jika ia tidak sesuai dengan identiti jenama anda.

Dengan semua ini bercakap tentang menjadi kreatif dan menolak had, harus ada juga bercakap tentang di mana untuk meletakkan garis.

Bercakap tentang salah satu kesilapan mereka sebelum ini, Elaine membawa ke atas jawatan Facebook yang mereka lakukan tentang isu sosial pada masa itu — menyokong dapur sup di KL. NGO di KL telah diberi tekanan oleh seorang Menteri untuk berhenti menganjurkan dapur sup, dan Nandos mengambil pendirian.

Mereka tidak menerima apa-apa yang bercahaya untuk itu, tetapi pasukan melihatnya sebagai titik perubahan untuk bagaimana mereka melihat kekulit hitam mereka.

Mereka menyedari bahawa apa yang dikatakan dan bagaimana ia dikatakan tidak mencerminkan apa yang jenama harus berdiri untuk-“mencabar” dan “menenangkan”.

“Kami merasakan bahawa walaupun ia adalah provokatif, jenama ini boleh dilihat sebagai kurang ketulenan, tidak tulen dan berasaskan,” jelas Elaine.

Jadi mereka dikumpulkan semula dari kesilapan itu dan mengambil pengajaran itu kepada hati. Ini mungkin sebahagian sebab Ulasan mereka tidak seperti pedas seperti biasa.

Elaine akhir kata dengan berkata, “pemasaran tidak semua tentang keseronokan dan permainan dan menghasilkan pengiklanan yang menjimatkan walaupun benar-benar mempunyai keseronokan berbuat demikian.”

Lagipun, pemasaran memerlukan keputusan. Oleh itu, mereka kerap mengkaji Kesihatan jenama mereka selepas setiap kempen.

Walaupun sukar untuk diukur dalam nombor yang penting atau kesan daripada taktik pemasaran, secara amnya mewujudkan beberapa garis panduan yang kukuh dan hidup sehingga ia adalah salah satu cara untuk kekal relevan. Dan sudah tentu, jangan lupa apa yang pelanggan seperti penjenamaan anda.

We’re excited to be welcoming you back into our restaurants! With extra safety measures of course.Most of our…

Posted by Nando's on Wednesday, May 13, 2020

Kini anda sudah tahu akan rahsia pemasaran digital Nandos, apa yang perlu lakukan?

Disini, kami telah sediakan tips dan strategi untuk meningkatkan jualan dan adakan lebih ramai pelanggan.

Strategi Tingkatkan Jualan

#1: Pastikan laman web dicustomise mengikut identiti jenama anda

Mudah untuk membuat laman web tetapi sukar untuk membuat laman web yang baik. Reka bentuk, susun atur dan kandungan hendaklah disesuaikan untuk mencerminkan identiti jenama anda dengan tepat. Cili tahu apa kekuatan mereka dan menarik gambar makanan yang indah pada halaman pendaratan Laman web mereka. Butang menu juga disesuaikan untuk kelihatan seperti burger.

#2: Review Bloggers Makanan

Source: Bangsar Babe

Kadangkala jawatan Blog adalah semua yang diperlukan untuk membuat virus Restoran anda. Ia mengandungi maklumat, gambar unik dan mudah dikongsi. Posting blog juga akan muncul dalam enjin carian supaya anda boleh sampai kepada lebih ramai orang. Blogger adalah kos efektif dan jawatan biasanya dibiarkan dalam talian secara kekal.

#3: Rakan Kongsi Bisnes

Perkongsian dengan program kesetiaan, buku diskaun atau perkhidmatan penghantaran makanan boleh membantu meningkatkan jualan dengan menawarkan insentif kepada bakal pelanggan. Untuk memastikan pelanggan ini tidak berada di sini hanya untuk makanan percuma dan cuti selepas lawatan pertama mereka, pastikan anda sudah mempunyai asas yang kukuh atau berpasangan dengan usaha pemasaran yang lain.

#4: Pastikan anda share di Instagram

Jika anda membuat makanan yang indah, pastikan anda berkongsi foto mereka di Instagram! Pengikut tertarik dengan imej yang indah dan ia adalah kaedah pengiklanan yang berkesan tetapi murah. Pertubuhan seperti myBurgerLab telah menemui kejayaan besar dengan Instagram.

#5: Fotografi Makanan Profesional

Foto yang hebat dapat membuatkan penonton anda lapar dan ingin mengunjungi restoran anda. Tidak ada perolehan yang lebih besar daripada foto makanan yang diambil dengan buruk di laman web atau menu restoran. Kombinasi gaya makanan, pencahayaan dan sudut dapat menjadikan hidangan anda kelihatan lebih menarik dan menggugah selera.

Dan setelah anda telah berjaya mengukuhkan pemasaran digital anda, anda boleh mula untuk langkah seterusnya iaitu pemasaran viral.

Bagaimana ingin mula kempen pemasaran viral anda?

Kempen Pemasaran Viral

Langkah 1: Memastikan sasaran anda untuk menjadi viral.

Perkara pertama yang anda patut tahu adalah SEBAB anda ingin menjadi viral.

Adakah ada ingin meningkatkan kewujudan jenama bisnes anda? Adakah anda ingin menarik perhatian sebelum anda ingin keluarkan produk baru? Atau anda ingin menambah senarai e-mel bisnes anda? Mungkin anda ingin meningkatkan trafik kepada blog anda? Sasaran anda adalah apa yang menentukan langkah-langkah yang anda perlu mengambil ke arah kejayaan.

Sebagai contoh:

Baru-baru ini, Groove sukan air berkongsi kejayaan mereka selepas melakukan kempen pemasaran viral dengan UpViral. Matlamat mereka adalah untuk mengumpul ribuan pelanggan sebelum tarikh pelancaran mereka. Berdasarkan matlamat tersebut, mereka memutuskan untuk menjalankan pertandingan di mana mereka memberikan produk mereka sendiri sebagai hadiah.

Untuk menyertai peraduan, orang harus memasukkan alamat e-mel mereka ke dalam borang pendaftaran halaman pendaratan Groove dan berkongsi halaman peraduan dengan orang lain. Apabila lebih banyak orang memasuki, saiz senarai e-mel mereka meningkat dari 0 ke lebih 2,800.

Langkah 2: Susunkan teknik pemasaran viral anda

Selepas mengenal pasti matlamat anda, langkah seterusnya adalah untuk mengetahui bagaimana anda akan pergi virus. Jika anda cuba untuk mengusir setiap kempen pemasaran virus yang berjaya, anda akan mendapati bahawa terdapat pelbagai strategi yang terlibat.

Berikut adalah beberapa contoh: 

 • Menulis satu roundup blog post yang hebat
 • Mencipta video kandungan yang menggerunkan
 • bekerjasama bersama seorang influencer sebagai rakan kongsi untuk mempromosikan produk anda 
 • mewujudkan kuiz yang dapat menarik perhatian orang ramai
 • membuat pertandingan atau giveaway

Tidak kira apa strategi pemasaran viral anda, asalkan anda dapat mencapai sasaran anda. Mengetahui khalayak anda ialah tiket untuk menarik perhatian kepada kempen viral anda. Ini membawa kita ke langkah seterusnya.

Langkah 3: Ketahuilah Audiens Anda

Pemasaran viral adalah tentang mencetuskan lebih berkongsi dengan lagi ramai pengguna. Untuk membangkitkan tindakan itu, anda mesti merayu kepada khalayak tertentu. Tidak ada rasa dalam menangkap penonton besar jika majoriti tidak akan terlibat dengan jenama anda apabila kempen virus berakhir.

Mulakan dengan persona yang jelas. Mewujudkan persona yang jelas dengan melibatkan bertanya soalan seperti:

 • Mereka tinggal di manakah?
 • Berapakah umur mereka?
 • Apa kehendak dan ketidaksukaan mereka?
 • Mereka menggunakan jenis media apa?
 • Gaya hidup mereka kelihatan seperti bagaimana?

Langkah 4: Pilih suatu insentif

Resiprocity memberitahu kami bahawa kami berasa bertanggungjawab untuk membayar balik apabila kita menerima sesuatu daripada orang lain. Setiap kempen pemasaran virus yang berjaya mempunyai unsur resiprocity. Kempen DropBox adalah contoh yang sempurna.

DropBox membina program rujukan di mana mereka memberi sehingga 32 GB ruang bebas kepada semua orang dengan hanya meminta orang untuk menjemput rakan mereka. Hasilnya? DropBox berkembang daripada 100,000 kepada 4,000,000 pengguna dalam tempoh 15 bulan.

Insentif adalah sangat berkuasa. Tetapi anda jangan hanya memilih mana-mana insentif secara rawak. Anda harus pilih insentif yang: 

 • Dapat menyelesaikan masalah yang sebenar. 
 • Dapat memastikan kepuasan hati dengan segera.
 • Datang dalam format yang betul. 
 • Mengikut pada keeksklusifan. 
 • Menarik pelanggan ideal anda (Dapatkan persona umum bagi pelanggan anda).

Langkah 5: Membina Perkongsian dalam Kempen Anda

Ia tidak cukup untuk menawarkan insentif yang besar dan menunggu orang ramai untuk menyebarkan kandungan anda seberapa banyak kali yang mereka boleh. Beritahu mereka bagaimana untuk melakukannya!

Untuk mengautomasikan proses, pilih aplikasi dengan perkongsian sebagai ciri terbina dalam. Itulah di mana UpViral datang.

Aplikasi UpViral membolehkan anda menubuhkan halaman tangkapan utama di mana peserta anda boleh memasukkan nama dan e-mel mereka.

Halaman seterusnya untuk set-up akan menjadi halaman kongsi — ini adalah di mana anda mendapat orang untuk berkongsi kempen viral anda di media sosial dan e-mel. Kami mempunyai banyak pilihan perkongsian ditambah pautan rujukan yang boleh mereka salin dan kongsi dengan rakan mereka.

Langkah 6: Mencipta halaman landing yang sesuai untuk bisnes anda

Halaman pendaratan anda untuk pemasaran viral bukan hanya halaman pendaftaran yang biasa. Ia harus mengandungi elemen yang mencetuskan reaksi positif dan pemasaran kata-mulut

Mari kita lihat beberapa elemen ini: 

 • Tajuk utama yang dapat menarik perhatian khalayak ramai.

Tajuk utama adalah elemen pertama yang diperhati oleh pengguna.

 • Imej besar. 

Sudah tentu, imej adalah penting untuk membina sambungan segera. Muat naik imej berkualiti tinggi insentif anda. Gunakan imej latar belakang yang tidak menjadikan teks anda sukar dibaca.

 • Maklumat insentif anda. 

Buat senarai yang berbulet tentang manfaat insentif anda. Ini adalah penting bagi membolehkan orang mengetahui bagaimana tawaran anda dapat membantu mereka.

 • Kegunaan perkataan berkuasa dalam pemasaran.

Ini adalah perkataan yang mencetuskan emosi di dalam pembaca anda, meyakinkan mereka untuk mengambil tindakan. Gunakan sebarang perkataan kuasa ini dalam halaman pendaratan anda.

Langkah 7: Meningkatkan trafik ke kempen anda

Langkah terakhir adalah untuk membawa orang ke content viral anda.

Anda mampu untuk berbuat demikian tanpa apa-apa kos sama sekali. Ini adalah keindahan Pemasaran Viral. Sebagai contoh, anda boleh berkongsi kandungan di Facebook dan menyertakan seruan tindakan yang meyakinkan serta pautan ke kandungan anda

Jika strategi pemasaran viral anda adalah pertandingan, pastikan untuk menyerahkan kepada laman web yang boleh menggalakkan secara percuma. Taktik berbayar seperti pengiklanan atau pemasaran influencer juga hebat untuk digunakan jika anda mahu keputusan yang lebih cepat.

Mana-mana pendekatan yang anda gunakan, mula mempromosikan kepada orang dalam kalangan sosial anda. Ini adalah rakan anda, pengikut, senarai e-mel semasa, pelanggan dan ahli kumpulan Facebook anda (jika anda mempunyai satu).

Selaku dalam industri F&B terdapat beberapa cara untuk membawa pelanggan ke kandungan viral anda.

Cara Menarik Pelanggan ke Kandungan Viral

#1: Dari Mulut-Ke-Mulut dan post media sosial antara rakan-rakan

Dengan kelaziman media sosial, pengguna sentiasa terdedah kepada pilihan baru. Tidak hairanlah bahawa media sosial posts menggunakan pengaruh yang kuat dalam proses penemuan.

Secara aktif mendapatkan cadangan daripada rakan-kawan-dalam talian atau luar talian merupakan wajaran tertinggi sebanyak 81.5%, manakala siaran media sosial daripada rakan-kawan terdiri daripada 73.9%. Dengan kemudahan media sosial, ia kini mudah untuk satu untuk menangkap estetika makanan, atau secara aktif mendapatkan cadangan daripada rakan-rakan melalui media sosial.

Dengan meneroka suapan mereka di Instagram, pengguna secara pasif memakan trend makanan yang akan datang dan menemui tempat yang tidak kelihatan dari jawatan rakan mereka. Dengan piquat mereka, mereka akan terus bertanya kepada rakan mereka untuk Ulasan tentang makanan dan cadangan mereka.

#2: Pastikan Gambar Makanan anda Menarik Perhatian

Kaedah terbaik untuk mempromosikan restoran anda adalah dengan foto berkualiti tinggi yang menghasilkan air liur.

Imej hidangan lazat cenderung menarik lebih banyak pelanggan daripada kata-kata. Daripada memuatkan laman web dan akaun media sosial anda dengan banyak teks, cari gambar yang jelas akan mendapat mesej.

Foto makanan yang lazat sangat mustahak untuk menarik mata lapar ke tempat anda!

Pro Tip: Teruskan menyiarkan setiap hari di Instagram dan Facebook- gambar hidangan lazat anda yang akan menarik lebih banyak peminat makanan. Anda boleh mencuba gaya DIY untuk mengambil gambar dengan telefon pintar anda atau mempertimbangkan untuk menyewa seorang profesional untuk mengambil gambar hidangan lazat anda.

#3: Melalui Portal dan Blog Makanan

Seterusnya, Blogger makanan dan Portal datang pada ketiga dan kelima pada kedudukan. Dengan melawat portal seperti tempatan pintar, pengguna boleh mengetahui trend makanan dan pilihan terkini.

Anda mungkin telah melihat post-post jenis yang sedia ada di Feed Facebook anda. 

Sebagai rakan sering berkongsi kandungan dari laman ini, ini membantu anda untuk mendapatkan lebih banyak daya tarikan untuk bisnes anda.

Apabila potensi Diners sedang menyelidik pilihan makanan, keterlihatan Restoran anda meningkat dengan ketara jika Ulasan makanan Restoran anda muncul di blog ini. Di samping itu, pengguna cenderung untuk menilai tanggapan mereka untuk Restoran berdasarkan penilaian dan Ulasan daripada Blogger makanan dan Portal yang terkenal.

Adakah anda tahu, makanan blog membantu meningkatkan kesedaran jenama dengan ketara? Berdasarkan statistik dari SimilarWeb, Ladyironchef dan Seth Lui menarik purata sebanyak 1,000,000 dan 800,000 pengunjung unik setiap bulan. Dengan memanfaatkan trafik blog mereka, ia membantu meningkatkan kesedaran jenama Restoran anda.

Anda tahu pepatah lama, “gambar bernilai seribu perkataan”. Apa yang boleh menjadi lebih baik daripada menggunakan gambar untuk melengkapkan Ulasan makanan untuk merangsang selera makan yang berpotensi Dine-In?

Makanan Blogger biasanya bersenjata dengan kamera profesional dan kemahiran penyuntingan fotografi yang membantu untuk Perpindahan keluar gambar mulut untuk merangsang deria visual pembaca melalui pemaparan makanan melalui visual dan teks.

Blogger makanan membantu untuk meminjamkan suara kepada Restoran di antara pengguna mereka, meningkatkan kesahihan jenama Restoran dalam jangka masa panjang.

#4: Enjin Carian

Sekiranya anda menghadapi soalan atau ketidakpastian, kemungkinan besar anda akan menghantar telefon pintar anda ke Google untuk mendapatkan jawapan. Begitu juga, pelanggan anda mengambil pendekatan yang sama.

Seperti yang dilihat dari hasilnya, pengguna beralih ke mesin pencari sebagai pilihan yang popular untuk mencari pilihan makanan terbaik di sekitarnya.

Apabila calon pelanggan berpeluang ke restoran anda semasa membuat carian dalam talian, ini meningkatkan kemungkinan mereka mengunjungi restoran anda. Kesan pertama adalah penting, jadi pastikan laman web restoran anda berada di hasil mesin pencari teratas, kerana pengguna hanya perlu mengklik pada beberapa pautan pertama yang muncul.

Berikut adalah beberapa cara yang mungkin untuk meningkatkan keterlihatan jenama restoran anda: 

 • Pengoptimuman Enjin Carian
 • Iklan Berbayar 
 • Senarai Perniagaan 
 • Bekerjasama dengan blogger makanan
 • Mendapatkan perhatian di portal dalam talian yang popular

Selain itu, pastikan maklumat di laman web anda dikemas kini tepat pada masanya dan memberikan maklumat yang relevan. Keterlihatan jenama anda biasanya menjadi dorongan bagi pelanggan untuk menentukan sama ada mereka ingin melindungi restoran anda.

#5: Aplikasi Makanan

Evolusi teknologi juga membawa pelbagai aplikasi makanan yang menawarkan pelbagai perkhidmatan. Sebagai contoh, aplikasi boleh menawarkan cadangan makanan (misalnya, Burpple), penghantaran (misalnya, FoodPanda), untuk membuat tempahan (misalnya, Chope).

Source: Burpple

Sebagai jenama yang memanfaatkan aplikasi ini, anda akan mendapat pendedahan tambahan dan jangkauan yang lebih luas kepada calon pelanggan dengan memanfaatkan pengguna aplikasi ini.

Sebagai contoh, pengguna yang meninjau pelbagai restoran di aplikasi untuk mendapatkan idea makanan berpeluang melihat menu dan ulasan restoran anda, dan memutuskan untuk membuat pesanan.

Pengguna semakin merangkumi nilai aplikasi ini kerana menyediakan perkhidmatan all-in-one – kemudahan, pelbagai dan ulasan. Ini membantu menerjemahkan lebih banyak pendapatan dan penjualan restoran, dengan memanfaatkan peluang yang dihasilkan oleh komuniti dalam talian yang semakin meningkat.

#6: Blog, E-Mel dan Surat Berita

Pastikan pelanggan anda dikemas kini dengan kandungan baru. Kongsikan resipi makanan istimewa anda atau beberapa rahsia makanan sedap yang lain. 

Semakin banyak kemas kini pelanggan anda, semakin mereka lebih suka anda. Memandangkan pemasaran e-mel 4x lebih tinggi, kandungan yang tepat yang anda masukkan dalam peti masuk pelanggan adalah hasil pertumbuhan perniagaan anda. 

Teruskan perbualan dengan tawaran baru atau promosi festival, atau hidangan baru atau perubahan lain di restoran. 

Semakin melibatkan perniagaan anda dengan pengalaman dalam talian pelanggan, semakin tinggi kadar pertumbuhan perniagaan anda.

Dengan ini kita sudah merangkumi semua apa yang berkaitan untuk anda perlu tahu tentang pemasaran viral.

Tonton Dwi Nurul Septhiany Berkongsi Tentang Pemasaran Viral!
0 comment
0

Related Posts